Stage Dance


Från och med hösten 2020 samlar vi ihop all vår Showdans, Jazzdans och Modernt till ett enda koncept, Stage Dance. Självklart behåller vi det som kännetecknar alla dessa olika dansstilar i undervisningen. 


Vi kommer även döpa om våra grupper för att det ska bli lättare för er att välja grupp och för oss att jobba med de olika gruppernas svårighetsgrad.


En showdanskoreografi kan se ut precis hur som helst, men vi håller oss oftast till olika teman så som en musikal, film eller artist.

Showdans handlar om stil, presentation och sceniskt framförande.


Modern dans eller fridans är en samlingsbeteckning på en rad olika dansstilar. Till skillnad från den klassiska baletten, som är stram och hållen, eller jazzdansen, som är rytmisk och showig, så är den moderna dansen mycket friare i sina rörelser.

Modern dans är förknippad med golvkontakt, "tyngd" i dansrörelserna, och med experiment med rum, kropp och musik.

Det finns många olika stilar inom Modern dans och man kan nästan säga att det finns lika många stilar som koreografer.


Jazzdans är en scenisk dansstil som i USA under 1900-talet smälte samman klassisk balett med den svarta kulturens rytmik och musik till jazzbalett. Idag är det en vanlig dansstil bland revyer och musikaler. 


Hos oss finns det fyra olika grupper och nivåer inom konceptet Stage Dance. Uppflyttning i grupperna kan endast ske efter godkännande av Emma eller Anna.


Showkids


Showdans för de yngre! Vi lägger inte så mycket fokus på teknikträning, utan här handlar det mer om att kunna showa loss på scen! Ålder på dansarna i Showkids är mellan 7 och 9 år.


Action

 Gruppen för alla nybörjare.

Här tränar vi mycket teknik och grunder för all fortsatt dans. Det är mycket diagonalträning och floorwork kombinerat med koreografi.

Dansarna i denna grupp är från 10 år och uppåt.


Sense

Fortsättningen efter Action.

Här går undervisningen över till att mer fokusera på koreografi och hur man kan tolka dans på olika sätt. Dessa lektioner är 90 minuter långa för att hinna med att bygga upp kroppen med olika övningar och samtidigt jobba med korografi. Dansarna i denna grupp är från 12 år och uppåt.


Experience 

Dansgrupperna för de med mycket erfarenhet.

Här jobbar vi mycket med improvisation, tolkning och teknik. I dessa grupper förväntas man ha en stor kunskap i grundteknik. Dessa lektioner är 90 minuter långa för att få ut så mycket som möjligt av lektionerna.

Vi har två Experience-grupper, en yngre och en äldre.